Cor de la Generalitat Valenciana

cor-gv-foto-tania-castro

Ja fa temps que el públic i la crítica de tota Espanya reconeix al Cor de la Generalitat Valenciana com una de les millors agrupacions corals d'aquest país. Aquest prestigi se'l va guanyar en la primera etapa de la seua trajectòria, des de la seua creació en 1987, amb el nom de Cor de València, i l'ha mantingut brillantment en l'última, des de 2006, com a cor titular de les temporades líriques del Palau dels Arts.

El Cor de la Generalitat depèn orgànicament de la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l'Institut Valencià de Cultura. El seu director titular és Francesc Perales, Jordi Blanch el seu director assistent i Francisco Hervás el seu pianista acompanyant. Ha compaginat en el seu repertori l'òpera amb la música simfònic-coral de totes les èpoques. Ha cantat sota la direcció entre d'altres de Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Bertrand de Billy, Riccardo Chailly, Franz-Paul Decker, Manuel Galduf, Enrique García Asensio, Luis Antonio García Navarro, Miguel Angel Gómez Martínez, Valeri Guérguiev, Leopold Hager, Cristóbal Halffter, Robert King, Sir Neville Marriner, Lord Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Krzysztof Penderecki, Josep Pons, Michel Plasson, Georges Prêtre, Helmuth Rilling, Guennadi Rojdestvenski, Antoni Ros-Marbà, Mstislav Rostropóvich, Claudio Scimone i Alberto Zedda. A més de cantar assíduament en el Palau de la Música de València ha estat present en les temporades i festivals espanyols més importants (Granada, Santander, Peralada, Grec entre uns altres); també ha actuat en el Festival Cervantino de Guanajuato (Mèxic), en la seu de la UNESCO a París, en l'Exposició Internacional de Lisboa i en la Catedral de Sant Patricio de Nova York, a més de recórrer els principals festivals europeus amb l'espectacle Tramuntana Tremens, del compositor Carles Santos. D'aqueixa època procedeixen discos dedicats a Frederic Mompou, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, Luis de Pablo i Alfredo Aracil. Entre els seus enregistraments recents destaquen les col·laboracions amb el grup de música antiga Capella de Ministrers i les realitzades per al programa expositiu La llum de les imatges, de la Generalitat Valenciana.

Des de la seua arribada al Palau dels Arts el Cor ha intervingut en quasi totes les seues produccions, principalment sota la batuta de Lorin Maazel, Zubin Mehta i Omer Meir Wellber. Algunes d'aquestes actuacions han sigut arreplegades en DVD: Fidelio, que va obrir la temporada inaugural del coliseu, Turandot, Götterdämmerung, Cyrano de Bergerac, al costat de Plácido Domingo, El rey que rabió de Ruperto Chapí, La bohème, etcètera.

Al llarg de la temporada 2013-2014 va oferir un cicle de concerts commemoratius del 25 aniversari de la seua fundació, entre ells un al costat de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigit per Zubin Mehta, en el Palau dels Arts Reina Sofia.

Ha sigut guardonat amb la Medalla d'Honor del Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, la Medalla Commemorativa del XXV Aniversari del Palau de la Música de València, el premi Clar de Llums de la Universitat de València, l'Important de l'Editorial Premsa Valenciana i la Medalla al Mèrit en les Belles arts de la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carles.

El seu enregistrament per a Sony al costat de Plácido Domingo i l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, Domingo Verdi, ha obtingut el Grammy Llatí al Millor Àlbum de Música Clàssica 2014.


 

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.