Ensemble Kuraia ofrece en Ensems un programa de música contemporánea inspirada en el pop

ensemble.kuraiawebLas obras elegidas se basan en canciones de Nancy Sinatra, Scott Joplin, o el cantautor vasco Mikel Laboa
El programa incluye una pieza de David del Puerto para guitarra amplificada

El último y estrecho tramo del festival Ensems 2016, con cuatro propuestas sucesivas que concluyen el sábado 2 de julio, lo inicia el grupo vasco Ensemble Kuraia. Su concierto, el miércoles 29 a las 20.00 en el Palau de la Música, lleva por título "Pop y rock en la vanguardia". Las obras elegidas por este conjunto de cámara muestran desde distintas perspectivas como los compositores de vanguardia pueden dialogar con el pop y géneros afines sin caer en la tentación de realizar imitaciones o transcripciones.


El concert s'inscriu en una reflexió sobre les barreres psicològiques que encara separen als compositors acadèmics del món de la música del carrer i sobre l'intent d'alguns creadors d'ambdós àmbits per botar-se els prejudicis que els allunyen. Entre ells algú tan reconegut com el nord-americà Michael Daugherty, autor d'obres com "Dead Elvis", sobre l'ídol rock, o "Metròpolis Symphony", inspirada en SuperMan. En la seua peça "Sinatra Shag" (1995), que interpretarà l'Ensemble Kuraia, Daugherty evoca la cançó sesentera "These boots are made for walkin'", que va consagrar a Nancy Sinatra.
Al llarg del programa veurem que la relació i naturalesa del diàleg entre pop i avantguarda pot ser explicita, amb cites textuals, com en les obres de Daugherty o Mikel Urquiza ("Isiltzen Denak"); abstracta, com en les obres de Gabriel Erkoreka ("Orreaga"), María Eugenia Luc ("Eta hostoz hosto"), i Jorge Fernández Guerra ("Pànic en Wall Street"), o sense referències òbvies però amb elements recognoscibles com l'obra de David del Puerto ("Espejo", concert per a guitarra amplificada i cinc instruments).
Ensemble Kuraia, fundat a Bilbao en 1997 per la compositora María Eugenia Luc, la seua actual directora artística, es dedica prioritàriament a la difusió de la música del nostre temps, en estreta col·laboració amb els seus creadors. El seu director musical és Andrea Cazzaniga, que ha dirigit orquestres i conjunts a Espanya, Itàlia, Finlàndia, Holanda i Amèrica Llatina. Sota la seua batuta s'han realitzats nombroses estrenes absolutes i estrenes a Espanya d'obres de Gubaidulina i Daugherty.
El grup actua regularment en importants sales, festivals i esdeveniments dedicats a la música contemporània a Europa i Amèrica llatina: Universität Der Künst i Hochschule für Musik de Berlín, Cicle Fundació BBVA, Quinzena Musical de Sant Sebastià, Fundació Joan March, Temporada del CNDM, Festival d'Alacant, Festival de música contemporània de Còrdova, Festival COMA de Madrid, Temporada de concerts Rondó (Milà i Monza, Itàlia), Centre Nacional de les Arts (Mèxic D.F.), FIMCC de Lima (Perú), Auditori del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía i Teatres del Canal (Madrid), Auditori del Museu Guggenheim Bilbao i Auditori de Barcelona, entre altres.
El festival continuarà el dijous 30 de juny, també al Palau de la Música, amb un concert de la pianista Marta Espinós titulat "Estremada harmonia. Cervantes en el piano espanyol contemporani", amb el que Ensems celebra el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes.
Ensems és un festival de CulturArts Música - Generalitat Valenciana, amb la col·laboració del Palau de les Arts Reina Sofia, el Consorci de Museus, el Palau de la Música (Ajuntament de València), la Fundació SGAE, l'Institut Français i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (Inaem). Enguany la programació del festival es caracteritza per l'eclecticisme, la pluralitat i l'espaiament temporal al llarg de més de tres mesos, en diferents seus, a fi d'arribar al públic major i més divers possible.

 

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.