Dia del Cant Valencià d'Estil

Dia del Cant Valencià d'Estil
Diumenge, 4 d'octubre de 2015

 

Participen:
Al cant d'estil i les albaes
María José Ruiz, Marisé de Montolivet
Teresa Segarra
Empar Sanchis
María José Fernández, María José de Castellar
Emilio Luís, Milio del Puig
Toni Navarro, violí
Xavier Benedito, Xavier de Bétera
Raül del Puig

Al vers
Salvador López, Boro de Paterna
Carlos Bahilo

A l'acompanyament instrumental
Músics de vent de Bétera:
Sergi Martínez, trompeta
Enrique Doménech, clarinet
Víctor Gámez, trombó

Músics de corda de Godella:
Pep Juste, guitarró
Julián Romero, guitarra
Rafa Solves, guitarra
A les dolçaines i el tabal
Colla El Terròs, de Petrer

 

Coordinació i documentació
Jordi Reig

Com tots els anys des del 1998, la Generalitat Valenciana, a través de CulturArts Música, manté la tradició de convocar la celebració del Dia del Cant Valencià d'Estil. Un grup de cantaores i cantaors consagrats juntament amb altres joves il·lusionats que pertanyen a les noves generacions d'intèrprets en actiu, amb la seua expressivitat vocal apassionada, mostraran perquè el cant d'estil i les albaes de l'Horta són les manifestacions de música tradicional valenciana que arriben més intensament al cor dels bons aficionats. Potser així es podrà entendre que la cultura popular necessita suport també en aquesta nova i esperançadora etapa social que vivim.
Sempre present en la vida quotidiana, la música popular que avui anomenem tradicional ha acompanyat les persones en activitats habituals com el treball i les faenes domèstiques, i en els moments especials com les celebracions o els actes festius de qualsevol tipus. Aquesta funcionalitat de la música tradicional, és a dir, aquesta missió específica arrelada a la vida i concretada de molt diverses maneres és la qualitat que millor la defineix i la distingeix davant d'altres tipus de música.
La celebració del Dia del Cant Valencià d'Estil té dues finalitats. La primera és reviure la comesa primitiva original de les cançons d'estil i les albaes, que era la de ser utilitzades en les rondes o passejades informals pels carrers en què la música i el cant donaven substància a sentiments aduladors, amorosos i galants, de vegades també grollers, adreçats a nóvies, festers, autoritats o públic en general. La segona és fer evident que aquesta funció és exactament la mateixa que té en l'actualitat, cosa que converteix aquest gènere sublim de la tradició valenciana en un vehicle expressiu actual de primera magnitud i en una manifestació de la cultura popular que afavoreix la cohesió social i identitària amb una vigència absoluta.
Per això enguany el cant torna al carrer. Les places del centre històric de la ciutat de València i els carrers de vianants que les connecten seran un escenari emblemàtic adient per reproduir l'ambient artístic i festiu de les cantaes i les nits d'albaes. I acabarem l'acte cantant a l'interior del claustre gòtic del Centre del Carme.

La previsió, necessàriament elàstica, dels horaris i els llocs per on discorrerà l'actuació és la següent.
Actuació itinerant:
17.30 h. Plaça de Sant Lluís Beltrán (l'Almodí)
17.55 h. Plaça de Manises (entre la Generalitat i la Diputació)
18.20 h. Plaça de Cisneros (Museu d'Història de la Medicina)
18.45 h. Plaça dels Furs (darrere de les Torres de Serrans)
19.10 h. Plaça del Carme (pel carrer Roters)
Actuació a l'escenari, amb el públic assegut:
19.30 h. Claustre gòtic del Centre del Carme (entrada lliure)
20.30 h. Final

 

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.