Evento 

Título:
Capilla Antigua de Murcia/Música en los Reynos de Valencia y Murcia
Cuándo:
08.08.2017 22.30 h
Dónde:
Patio de armas del Castillo del Papa Luna - Peníscola
Categoría:
Festival Internacional de Música Antigua y Barroca de Peñíscola

Descripción

Capilla Antigua de Murcia
Albert Alcaraz, direcció
Música en los Reynos de Valencia y Murcia
Entrada gratuïta


Capilla Antigua de Murcia
Laura Martínez-Boj, soprano
Juan Francisco Sanz, alt
Luis Alberto Díaz, tenor
Albert Alcaraz, baix
Rocío Hernández Carrillo, orgue positiu


Juan Ginés Pérez (Orihuela 1548? - 1600) i
Ambrosio Coronado de Cotes (Villena 1550? - Sevilla 1603)

1. Música sacra per al temps de Quaresma

Juan Ginés Pérez

Ave maris stella*

Juan Ginés Pérez
Conventione autem à 4 ( Diumenge de Septuagèsima) +
Ambrosio Cotes
Semen cecidit à 4 ( Diumenge de Sexagèsima) *
Juan Ginés Pérez
Cum turba plurima à 4 ( Diumenge de Sexagèsima) +
Ambrosio Cotes
Transeunte Domino à 4 ( Diumenge de Quinquagèsima) *
Juan Ginés Pérez
Cum adpropinquaret Jesus à 4 ( Diumenge de Quinquagèsima) +
Ambrosio Cotes
Ecce nunc tempus acceptabile à 4 ( Diumenge I de Quaresma) *

Juan Ginés Pérez
Erat Jesus à 5 ( Diumenge III de Cuaresma) + [solo orgue]
Ambrosio Cotes
Angelis suis à 4 ( Diumenge I de Quaresma) *
Non in solo pane à 4 ( Diumenge I de Quaresma) *
O Mulier, magna est fides tua à 4 ( Diumenge I de Quaresma) *
Visionem quam vidistis à 4 ( Diumenge II de Quaresma) *
Si in digito Dei à 4 ( Diumenge II de Quaresma) *

2. Dos Motets a la Verge
(Ambrosio Cotes)
Prudentes virgines, aptate vestras lampades à 4 #
Maria, Mater gratiae à 4 #

+ [Transcripció: Dra. Esperanza Rodríguez-García ]
* [Transcripció: José Climent Barber, Pbr. (1927 - 2017) ]
# [Transcripció: Luis Hernández (1926 - 1999) ]

 

Capilla Antigua de Murcia
Grup vocal format per cantants solistes professionals creat en 2015 que pertany a l'Orquestra Barroca de Múrcia. Pretén la màxima qualitat vocal a més d'una correcta interpretació històrica de les obres i posa especial èmfasi en la recuperació i posada en valor del patrimoni musical espanyol.
Al desembre de 2015 realitzen el seu concert de presentació a Múrcia juntament amb el conjunt de ministrils La Danserye.
Recentment, acaba de registrar el seu primer cd: Música en los Reynos de València i Murcia, gràcies al patrocini de la Universitat de Múrcia, la Universitat Politècnica de Cartagena i el Campus Mare Nostrum, on s'arrepleguen obres del patrimoni musical llevantí del segle XVI, amb música d'Ambrosio Cotes i Juan Ginés Pérez. Es tracta d'una col·lecció on s'està recuperant part del llegat musical dels segles anteriors.


Notes
La Capilla Antigua de Murcia presenta en el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola part del seu nou cd basat en motets de quaresma de dos mestres de capella del segle XVI lligats als Reegnes de València i Murcia: Juan Ginés Pérez (o Ginés Pérez de la Parra) i Ambrosio Coronado Cotes. Patrocinat per la Universitat de Múrcia, la Universitat de Cartagena i el Campus Mare Nostrum, el grup està realitzant una col·lecció de música antiga sobre els Regnes de València i Murcia, que inclou altres autors. A més, el grup desitja homenatjar al recentment mort Pbr. José Climent, mestre de capella de la Catedral de València, musicòleg i un referent per a tots.

Ambrosio Coronado de Cotes, nascut en la localitat alacantina de Villena (que va pertànyer a la Regió de Múrcia fins a 1836), va estudiar en els teatins de Iecla i amb 26 anys ja era mestre de capella de l'Església de Santiago de la mateixa ciutat. En 1581 va ser nomenat mestre de capella de la Capella Reial de Granada, en 1596 de la Catedral de València i en 1600 de la Catedral de Sevilla.

Juan Ginés Pérez, va nàixer a Oriola quan encara la ciutat depenia de la diòcesi de Cartagena (llavors tenia tres seus: Cartagena, la Catedral de Múrcia i la d'Oriola) i que en ser frontera amb la Corona de Castella, era la segona ciutat més important del Regne de València. Mestre de capella de la Catedral de València en 1581 i de la Catedral d'Oriola en 1595, de la qual ja havia sigut mestre amb tan sols 14 anys. És evident que, per la seua proximitat, la seua relació amb la Regió de Múrcia va ser àmplia.

Per a finalitzar la Capilla Antigua de Murcia ofereix una picada d'ullet a la ciutat de Peníscola i la seua Ermita de la Verge de l'Ermitana, adossada a la part oest d'aquest castell, amb dos cants marians. El primer d'ells, Prudent virgines és probable es comissionara durant l'entrada de Felip III a València en 1599, i aborda la paràbola de les verges sàvies que esperen a l'espòs. Són multitud els enllaços que al llarg de la història hauran tingut lloc en aquest temple. El segon, Maria, Mater gratiae, esmentada en el Manual d'Indulgències com una de les pregàries més comunes a la Verge i que està presa de la segona estrofa de l'himne Memento, salutis, auctor, com els resos que en poc menys d'un mes tindran lloc en la veneració a la patrona de la localitat.

 

Lugar

Lugar:
Patio de armas del Castillo del Papa Luna
Ciudad:
Peníscola
Estado / Provincia:
Castelló

Descripción

Lo siento, no hay una descripción disponible

 

 

Nota legal - © Copyright 2014. CulturArts - Generalitat Valenciana.